Nieuws 2015

Bockbierverzamelaar

 

Een van onze leden heeft een uitgebreide verzameling van materiaal rond het thema "bokbier"

Deze verzameling is te bezichtigen bij John Klijnholstz            mailadres:    jhaklijnholstz@ziggo.nl

 

 

Dagexcursie Geuzestekerij en Hop-project regio Brussel 29 augustus 2015

Voor (amateur-)brouwers, liefhebbers van biercultuur en/of ruraal erfgoed organiseert.

Bukovina Natuurreizen i.s.m. brouwerij Sint Servattumus, hobbybrouwersvereniging ’t Hopbelleke en Werkgroep Hopoogstfeest uit Schijndel een reis naar een hopteelt project in Sint Martens Bodegem, een brouwerij & geuzestekerij en een geuzemuseum in Beersel in de Zennevallei (regio Brussel).

Geuze & lambiek 

 In een geuzestekerij wordt geuze gestoken. Geuze steken slaat op het versnijden (of mengen) van jonge (drie maanden) en oude (drie jaar) lambiek. Door het mengen van lambiek van verschillende brouwerijen kan de geuzesteker zijn eigen accent meegeven aan de smaak van de geuze. Na het bottelen is er nog een hergisting in de fles.

Lambiek (lambik of lambic) is een streekbier uit de Zennevallei waarin ook Brussel ligt. Met name in het Pajottenland ten zuidwesten van Brussel wordt lambiek gebrouwen. Kenmerkend voor lambiek is dat het door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht ontstaat. De dominante smaak is licht zuur. Lambiek is de oudste van de nog bestaande bieren en is waarschijnlijk rond 1300 ontstaan. Zowel de lambiek als de geuze worden door Europese en Belgische instanties erkend en beschermd als streekproduct. 

Hop 

Evenals in een aantal plaatsen in Nederland, zoals Veghel, Epe en Schijndel, zijn er ook in België een aantal plaatsen met een lange traditie van hopteelt. In België, in de streek rond Poperinge, zijn op dit moment nog een klein aantal hoptelers actief en in Sint-Martens-Bodegem is nog een hopteler met ongeveer 2 ha hopvelden. In Nederland beheert de Gulpener Bierbrouwerij in Reijmerstok (L.) een hopveld voor eigen gebruik.

In het verleden werd hop vooral verbouwd op geschikte gronden in de buurt van brouwerijen. Door de toegenomen transportmogelijkheden en de hoge kosten doordat het een arbeidsintensieve teelt is, wordt de meeste hop tegenwoordig verbouwd in landen met lage lonen of een ver doorgevoerde mechanisatie. De recentelijk sterk toegenomen belangstelling voor streekbier en speciaal bier is er mede de oorzaak van dat er in België en Nederland op een aantal plaatsen hernieuwde interesse is voor de hopteelt. In België zijn er o.a. in Aalst en Asse kleinschalige initiatieven voor hopteelt. In ons land zijn er met name in Schijndel, Epe en Amsterdam hopteelt projecten gestart.  

Programma op 29 augustus (aankomsttijden zijn bij benadering)

08.00 uur Vertrek per touringcar vanuit Schijndel 

10.30 uur Aankomst Sint-Martens-Bodegem met bezoek aan hoppeschuur en hopveld.

12.30 uur Lunch.

14.00 uur Bezoek brouwerij en geuzestekerij 3 Fonteinen in Beersel. 

16.00 uur Bezoek geuzemuseum De Lambiek in Beersel .

17.30 uur Vertrek naar Schijndel.

20.00 uur Aankomst in Schijndel

Er wordt per touringcar gereisd vanuit een opstapplaats in Schijndel. Voor deelnemers die per openbaar vervoer reizen kan een stop worden gemaakt bij NS station Eindhoven. Het maximum aantal deelnemers is 50. Zowel voor de te bezoeken hopvelden, de brouwerij & geuzestekerij als het geuzemuseum is een deskundige lokaal bekende gids beschikbaar. 

Contact en informatie
Voor eventuele verdere informatie of vragen kunt u contact opnemen met Gerard van de Sande, info@bukovina-natuurreizen.nl of 06-10667638.

Bukovina Natuurreizen 

Roderweg 51-a        5298 NB  Liempde          

Bukovina Natuurreizen, Liempde   

 Hobbybrouwersvereniging, Schijndel                                                                                   

                                     

Open Brouwdag 12 september 2015 : Bezoekers welkom!

Op 12 september vind de open brouwdag van het hopbelleke plaats.
Deze dag kunnen ook geinteresseerden een kijkje komen nemen en een rondleiding krijgen bij brouwerij sint-servattumus.

De gezamenlijke Brouwdag

De gezamelijk brouwdag is weer achter de rug. Wat een leuke dag was het. Een geweldige opkomst!Iedereen heeft weer eens de kans gehad om bij elkaar in de pannetjes te kijken en ideetjes op te doen.Het regende soms, maar dat mocht de pret niet drukken. De feesttenten van de open dag van Sint-Servattumus stonden er volgens afspraak nog, dus we stonden heerlijk droog.De open brouwdag was ook open voor publiek.Aansluitend was er BBQ met lekkere biertjes om de dag af te sluiten.

Dagexcursie: Bier proeven in Amsterdam, 24 oktober.

24 oktober 2015  wordt er vanuit bukinova natuurreizen een uitstapje georganiseerd naar Amsterdam.

De dag bestaat uit o.a. bezoek van een Irish Pub, Stadsbrouwerij de Prael en het bokbierfestival.

 

Cursisten Brouwdag

Diploma's uitgereikt! 28 april 2015

Tijdens de clubbijeenkomst zijn de bieren van de cursisten geproefd.
Ze zijn allen geslaagd!

 

 

Wijziging themabieren bijeenkomsten 2015

Om meer focus te krijgen op het brouwen en proeven van specifieke biertypen is besloten om voor de rest van 2015 1 biertype centraal te zetten.
In oktober zal daarom het themabier "dubbelbock" volgens de BKG biertypelijst worden behandeld.
Hierbij nodigt de technische commissie iedereen uit om dit biertype eens onder de loep te nemen en te gaan brouwen.
Hopelijk kunnen we veel verschillende "dubbelbock" bieren proeven op deze bijeenkomst.
Op deze avond zullende dubbelbock bieren dus bij inventarisatie voor de proefronde voorrang krijgen en als eerste worden geproefd.

De themabieren van september en december zijn om deze reden geschrapt. Op deze dagen wordt geen specifiek biertype behandeld en worden bieren geïnventariseerd in oplopende zwaarte. Er zullen zoals anders ook weer dorstige kelen wachten op de heerlijke creaties van leden, dus neem vooral je biertjes mee!

groeten en veel brouwplezier namens de TC!